Novi Put Autor  Jan 17, 2020

Odrzana radionica o polozaju zena u medijima

Udruženje Novi put predstavilo je danas u Zenici rezultate istraživanja o zastupljenosti i položaju žena, u nekoliko najuticajnijih štampanih i elektronskih bh. medija.

Glavni fokus istraživanja je na predstavljanju žena u vijestima o miru i sigurnosti, ekonomiji i nasilju. Ispostavilo se da su od ukupno objavljenih 10 hiljada vijesti u periodu juni-juli 2019., u tek 17 posto slučajeva u fokusu žene. Iako nominalno brojnija populacija u BiH, žene su u bitnim temama kao subjekti vijesti prisutne u svega 600, odnosno 6 posto izvještaja.

„Imamo i dosta vijesti gdje su žene seksistički prikazane, žrtve nasilja u porodici prikazane na senzacionalistički način, otkrivani su identiteti čak i maloljetnih žrtava nasilja, što nam kazuje o kršenju osnovnih postulata novinarskog zadatka. Činjenica je da je rodno zasnovano nasilje jako prisutno u bh. društvu, prije svega zahvaljujući ukorijenjenim stereotipima i predrasudama o ženama“, ukazuje Abida Pehlić iz Udruženja Novi put.

Činjenici da su žene u medijima neprimjetnije u odnosu na muškarce, a često i neprimjereno tretirane, s jakim prizvukom njihove uloge majke, supruge ili vjernice, selebritija ili subjekta skandala, u velikoj su mjeri doprinijeli i mediji, koji značajno utiču na percepciju žena u javnosti, zaključuje se u istraživanju Udruženja Novi put.

Prisutnost uspješnih žena u medijima, s druge strane, izrazito je mala i muškarci su i dalje u centru ekonomskih zbivanja, pa je zaključeno kako bi snažnija podrška medija doprinijela i snažnijem ekonomskom rastu i osnaživanju žena u bh. društvu.

„Ono što je najbitnije za sve novinare, urednike i druge medijske uposlenike je da poštuju važeće zakone u ovoj državi, prije svega Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o zabrani diskriminacije, odredbe Istambulske konvencije, ali i etičke kodekse u novinarstvu, odnosno sve ono što bi trebalo da čini da naš posao bude odgovorniji i profesinalniji, posebno u izvještajima o nasilju porodici i nasilju nad ženama“, mišljenja je zenička novinarka, Velida Kulenović.

„Ovo bi trebalo da bude dovoljno kako bi se popravio položaj žena u medijskom izvještavanju, a konsekventno, u percepciji javnosti i društvenim odnosima u BiH“, zaključuje Kulenović.

Radionica Udruženja Naš most „Tretiranje i predstavljanje žena u medijima“, održana je prethodno u nekoliko bh. gradova, a istraživanja su prezentovana nevladinom sektoru, institucijama i široj javnosti, s ciljem unapređenja rodne zastupljenosti u izvještavanju o ženama u medijima u BiH. (Sanja Stević)

http://zenicainfo.ba/2020/01/15/zenica-odrzana-radionica-o-polozaju-i-zastupljenosti-zena-u-medijima-u-bih/?fbclid=IwAR0rPyFhxapz9HUd9yZaE6xLmlJXfo2sK2o9r5XpQMODhMu8bA2xe3_zNpo 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top