Media Gender Portrayal-BA

OBJEKTIVIZACIJA ŽENA U OGLAŠIVAČKOM I MEDIJSKOM PROSTORU

Reklama mora izazvati pažnju, komunicirati, uvjeriti nas, pobuditi potrebu za posjedovanjem što će na kraju dovesti do akcije, odnosno potrošnje. Slika govori više od hiljadu riječi. Ako je žena na toj slici prodaja i potražnja će rasti zbog psiholoških potreba konzumenata. Naime, muški konzumenti prvenstveno doživljavaju ženu kao majku, domaćicu i ljubavnicu koja savršeno izgleda.

Sloboda izražavanja da, uvrede i mizoginija ne!

Organizacije civilnog društva, kao i aktivisti i aktivistkinje, koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava žena, a bore se protiv diskiminacije i govora mržnje, najoštrije osuđuju neprimjeren i mizogin jezik izražen u kolumni autora Gorana Dakića, pod naslovom „Vakcina protiv bezobrazluka“, objavljene na portalu mojabanjaluka.info.

ŽENE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavna istraživanja[1] opet su pokazala da su žene vladarice društvenih mreža. Naime, žene češće, ali i na različite načine, koriste društvene mreže. 76% korisnika Facebooka su žene, a čak smo i u maloj prednosti na Twitteru. Korisnici Pinteresta su uglavnom žene (33%) u odnosu na 8% muškaraca. S druge strane, zabrinjava podatak da žene manje koriste LinkedIn koji je još…

Preporuke za medijsko izvještavanje o ženama

Novinarska etika je vrlo važna za izvještavanje u štampanim, elektronskim i online medijima. Novinarske smjernice i upute pomažu novinarima da njihovo izvještavanje bude tačno, istinito, provjereno iz nekoliko izvora i da ne sadrži nikakav oblik diskriminacije i pristranosti.

KAKO JE PRIKAZANA ŽENA U BOSANSKOHERCEGOVAČKIM MEDIJIMA

Žena će rijetko biti na naslovnici dnevnih tiskovina i rijetko će žena i teme o ženama biti u središtu glavnih vijesti na najčitanijim portalima. Tekstovi o ženama su najviše zastupljeni u rubrikama koje se posebno bave ženskom njegom i ljepotom, savjetima o modi i uljepšavanju. Tu se nalaze fotografije uljepšanih verzija koje promoviraju idealnu žensku ljepotu. Prema analizi pod nazivom…

Žene u politici

Prema podacima Agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini[1] je na zadnjem popisu stanovništva 2013. godine bilo 50.9% žena i 49.1% muškaraca. Prema rezultatima izbora iz 2014. godine, na izborima je izabrano 9% žena u parlamente i skupština , što je ispod europskog prosjeka koji iznosi od 22 do 25%.

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top