Novi Put Autor  Okt 01, 2013

Promoviranje odgovornog turizma u Hercegovačko neretvanskom kantonu, u svrhu prevencije trgovine ljudima

Mjesto izvođenja projekta: Hercegovačko-neretvanski kanton/županija (HNK)
Turistička odredišta u Mostar, Neum, Međugorje i Blagaj.
Datum početka i završetka projekta: 01.05.-30.09.2013.


S ciljem upoznavanja građana o početku i svrsi projekta, saopštenje za javnost poslano je putem lokalnih i državnih medija, te objavljeno na web stranici udruženja.

Dizajn i izrada promotivnih materijala urađena je na samom početku implementacije projekta, posteri i brošure su dizajnirani i štampani na lokalnom,talijanskom, turskom i engleskom jeziku.

Odabir jezika pokazao se opravdanim, obzirom da većina turista sa kojima smo stupili u kontakt na terenu dolazi upravo sa ovih govornih područja. Međugorje je popularno odredište talijanskih i irskih hodočasnika, dok Blagaj i Mostar, pored ostalih, većinu čine posjetioci iz Turske . Dostupnost informacija o prisutnosti, rizicima i oblicima trgovine ljudima na njihovom maternjem jeziku pomoglo je podizanju njihove svijesti o odgovornom turizmu.
Kampanja u svrhu informisanja vlasnika turističkih objekata   je provođena u hotelima , motelima, privatnim smještajima, barovima, restoranima.  Radnici/uposlenici u navedenim objektima upoznati su sa problemom  trgovine ljudima.Prilikom posjete navedenim objektima, uočili smo veliku zainteresiranost radnika za razgovor na ovu temu, te su izrazili želju da dalje distribuiraju promotivne materijale na vidnim mjestima u objektu. Izrazili su spremnost da svojim kolegama prenesu informacije koje su dobili. Pojedini su navodili primjere za koje su čuli, ali nisu željeli detaljno o tome razgovarati.Distribuirani su  promotivni materijali sa ciljem informisanja što većeg broja turista o postojanju trgovine ljudima u svrhu prisilne prostitucije  u navedenim turističkim odredištima, te je apelirano na odgovorni turizam . Distribuiran je  promotivni materijal u centrima, parkinzima i prilazima turističkim atrakcijama. Turisti su  uglavnom sa velikom paznjom slušali o trgovini ljudima, te izrazili zabrinutost  zabrinutost zbog postojanja ovog problema. Pojedini  su iskazali želju da udruženje „Novi put“ povežu sa organizacijama iz svoje zemlje, koje su angažirane na suzbijanju trgovine ljudima.  Promotivni materijali distribuirani su u Mostaru, Medjugorju, Neumu i Blagaju. U Mostaru su podijeljene brošure na sva četiri jezika, u starom dijelu grada i okolini. U Međugorju su podijeljeni materijali na lokalnom, talijanskom i engleskom, budući da većina hodočasnika dolazi iz Italije i Irske. Korisnicima smo pristupali direktno. Većina suvenirnica i ugostiteljskih objekata je dozvolila  da u njihovim prostorijama bude izložen naš promotivni materijal. U Blagaju su distribuirane brošure na lokalnom i turskom, jer najviše gostiju dolazi upravo iz ove zemlje. Administracija blagajske Tekije dozvolila je da brošure budu postavljene na vidna mjesta. U Neumu su većiom domaći gosti, tako da su najzastupljenije bile brošure na lokalnom jeziku.Hoteli, restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti izložili su materijale na recepcije, šankove i druga vidna mjesta, a neku su odlučili da po jedna brošura bude sastavni dio dnevnih novina, koje gostima stoje na raspolaganju svako jutro.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top