Novi Put Autor  Jul 07, 2021

Konferencija "Trgovina djecom u BiH"

Udruženje „Novi put“ je u okviru projekta „Kampanja podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini“ u ponedjeljak, 5.7.2021. godine u Sarajevu organizovalo konferenciju pod nazivom “Trgovina djecom u BiH“.

Ova konferencija je bila centralni događaj u okviru projekta „Kampanja podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini“, koji se realizuje uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019.-2022.” i projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

 

Konferenciji su prisustvovali predstavnici i predstavnice relevantnih institucija, NVO-a i međunarodnih organizacija. Tokom konferencije je analizirano aktuelno stanje u oblasti trgovine djecom, novine u razvoju mehanizama koordinacije i referalnog mehanizma, s posebnim osvrtom na djecu. Učesnici i učesnice su razgovarali o mogućnostima unapređenja zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucionalnih i vaninstitucionalnih aktera, radi što efikasnijeg odgovora na ovaj problem. Posebno je istaknuta potreba za intenziviranjem preventivno-edukativnog rada među ranjivim kategorijama o svim pojavnim oblicima trgovine djecom, dizanjem svijesti među građanima i građankama, unapređenjem krivičnog gonjena i sankcionisanja počinitelja krivičnog djela trgovine djecom te zaštite žrtava, kao i dodatnim jačanjem saradnje između NVO-a koji rade na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i relevantnih isntitucija na svim nivoima vlasti.

 

Na konferenciji su također predstavljeni i rezultati kampanje, koja je pod sloganom STOP trgovini djecom“ realizovana na širem području BiH u saradnji sa članicama Mreže nevladinih organizacija aktivnih u borbi protiv trgovine ljudima - RING.

 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top