Novi Put Autor  Okt 13, 2017

Djeca sve češća meta predatora

Hapšenje sina poznatog banjalučkog privrednika osumnjičenog za polno nasilje nad djecom još jednom je otkrilo tamnu stranu društva u kojem živimo i u kojem su djeca žrtve najgnusnijih zločina.

 

Ovome u prilog ide i informacija da je policija zatrpana sve većim brojem prijava zbog nasilja u porodicama, bez obzira na njihovu materijalnu situaciju.

Sva krivična djela u kojima su žrtve djeca u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS procesuirana su daleko od očiju javnosti, kako bi se zaštitio identitet žrtve.

Ukoliko je pedofil u bliskim rodbinskim vezama sa žrtvom, a što je najčešće i slučaj u ovakvim krivičnim djelima, onda se ni njegov identitet ne može otkriti javnosti, kako bi se zaštitila žrtva.

Stručnjaci objašnjavaju da su pedofili, kao najveći predatori, povučene i neupadljive ličnosti, te pretjerano bliske i ljubazne prema djeci.

Manipulacija

Irena Spasojević, psiholog i direktor Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI), objašnjava da su pedofili u stanju da godinama vrebaju svoje žrtve.

– Oni znaju da adekvatno oblikuju manipulaciju, zbog čega žrtve incesta, seksualnog zlostavljanja i pedofilije često imaju izražen osjećaj krivice. To je perfidna manipulacija koja započinje mamljenjem, poklonima, a sljedeći korak je obećavanje. Iza toga ide ucjena, najčešće da će odati neke dijelove djetetove intime – objašnjava Irena Spasojević.

Posljedice za djecu su katastrofalne, a istrage jako osjetljive.

Djeca koja postanu žrtve pedofila mogu tako da razviju strahove, noćne more, imaju probleme sa spavanjem, strah od mraka, javlja se noćno mokrenje, vraćaju se na neki raniji uzrast u ponašanju, imaju strah od ljudi, izgube apetit, javlja se gađenje na hranu, mučnina, povraćanje, te glavobolje.

Ono čega se pedofili najviše boje je njihovo razotkrivanje, a u narednom period, zahvaljujući između ostalih i stručnjacima iz APPI, počinioci krivičnih dela na štetu polnog integriteta djeteta u Srpskoj će ostati trajno evidentirani u posebnom registru za koji je već izrađena radna verzija nacrta i koji će se u novembru naći u Narodnoj skupštini RS.

Registar osuđenika

Registar ovakvih osuđenika u RS biće poluzatvorenog tipa, te će pristup, pored pravosudnih i istražnih organa, imati i sve ustanove, organizacije i udruženja koja rade sa djecom.

Provjeravanje u ovom registru svake osobe koja namerava da radi sa djecom ubuduće će biti obavezno.

Predsjednica radne grupe koja je radila na izradi ovog registra, Ivanka Marković, pojasnila je ranije da registar nije u potpunosti otvoren zbog zaštite djece, jer su počinioci najčešće članovi porodice.

Takođe, zakon je precizirao i da 10 godina nakon odsluženja zatvorske kazne osuđeni pedofil mora da se javi nadležnom policijskom organu i prijavi svako putovanje.

U registru će biti fotografija osuđenika u trenutku kada je upućen na izdržavanje kazne, zatim fotografija nakon odsluženja robije, lični podaci o identitetu, adresa, JMBG, zaposlenje i drugo.

Prijavljeno 13 djela na štetu djece

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, samo u prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno je 13 krivičnih dela protiv polnog integriteta u kojem su žrtve djeca.

U pitanju je sedam krivičnih djela polnog nasilja na djecom, jedno prikazivanje i posjedovanje dječije pornografije i druga krivična dela na štetu djece.

Upravo će MUP RS voditi registar pedofila, a u njega će biti upisivane isključivo pravosnažno osuđene osobe, kao i oni ranije osuđeni.

(EuroBlic)

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top