Novi Put

Novi Put

Association “New Road”
URL web stranice: http://smartaddons.com

Javni poziv za objavljivanje prakse u savjetovalištu

Udruženje „Novi put“ objavljuje javni poziv za studentice završnih godina studija psihologije, socijalnog rada, prava, sociologije i srodnih studija za obavljanje stručne prakse u savjetovalištu Udruženja u trajanju od 3 mjeseca.

Detaljne informacije se nalaze u tekstu poziva u nastavku. 

Oglas za posao - Asistent/ica na programu

Udruženje „Novi put“ sa sjedištem u Mostaru, na adresi Adema Buća 10, raspisuje oglas za posao.

Pozicija: Asistent/ica na programu

Broj izvršilaca: Jedan (1)

Mjesto rada: MostarČitav tekst oglasa možete preuzeti u dokumentu ispod.

OGLAS ZA POSAO - Romski medijator/ica - m/ž

Tekst oglasa možete preuzeti u dokumentu ispod.

Regionalna konferencija na temu „Dužna pažnja prema ljudskim pravima: Poduzimanje akcije protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije u lancima snabdijevanja"

Predstavnica udruženja “Novi put” učestvovala je na regionalnoj konferenciji na temu „Dužna pažnja prema ljudskim pravima: Poduzimanje akcije protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije u lancima snabdijevanja", koju je organizovala Kancelarija Specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima OSCE-a, u saradnji s Misijom OSCE-a u Skoplju i s Komisijom za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Sjeverne Makedonije.

Tokom konferencije učesnici su razmijenili iskustva u oblasti borbe trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, informacije o trendovima i postojećim zakonskim okvirima koji uređuju ovu oblast u zemljama regiona, te budućim zajedničkim aktivnostima u cilju sprečvanja trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Smanjenje rizika od trgovine ljudima u ratom zahvaćenoj Ukrajini

U želji da damo naš doprinos smanjenju rizika od trgovine ljudima u ratom zahvaćenoj Ukrajini, naša predstavnica je učestvovala na treningu, kojeg je u Varšavi organizovao OSCE, Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Ona je podijelila iskustva BiH po pitanju povezanosti ratnih dešavanja i pojave trgovine ljudima.   

Predstavnica udruženja “Novi put” na sastanku grupe regionalnih eksperata (REGM) u Albaniji

Predstavnica udruženja “Novi put” aktivno učestvuje na sastanku grupe regionalnih eksperata (REGM), koji se 18. i 19.01.2023., održava u Tirani (Albanija), na temu jačanja identifikacije i zaštite žrtava trgovanja ljudima, posebno u svrhu prisilnog kriminala, uključujući kroz programe obuke u Jugoistočnoj Europi. Ovaj sastanak zajednički organizuju Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) u saradnji s nacionalnim koordinatorom za sprečavanje trgovine ljudima Albanije te Ministarstvom Evrope i vanjskih poslova Republike Francuske.
Naša predstavnica, kao jedna od panelistica na panelu posvećenom iskustvima organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija u identifikaciji i zaštiti žrtava trgovine ljudima, posebno u svrhu počinjenja krivinih djela, kroz prevenciju, zaštitu i pomoć, se osvrnula na naša dosadašnje aktivnosti s ciljem idenifikacije žrtava trgovine ljudima, njihove zaštite, te dala primjere dobre prakse iz našeg dugogodišnjeg rada na ovom problemu.

„Reci NE! nasilju nad ženama“

Nasilje nad ženama i djevojakama u Bosni i Hercegovini je široko rasprostranjeno i jako prisutno, a relevantna istraživanja pokazuju da je svaka druga žena starija od 15 godina u Bosni i Hercegovini iskusila neki oblik rodno zasnovanog nasilja. Na žalost, u Bosni i Hercegovini su u porastu i slučajevi femicida. Femicid je najekstremnija manifestacija nasilja prema ženam. On je rodno-zasnovano ubistvo žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, kao i osjećanjem vlasništva i nadmoći.

U cilju sprečavanja i borbe protiv nasilja nad djevojkama i ženama na području Mostara "Novi put" je u periodu juli-oktobar 2022. realizovao niz aktivnosti pod sloganom „Reci NE! nasilju nad ženama“.

Pored direktnog rada sa ženama i djevojkama žrtvama rodno-zasnovanog nasilja, realizovali smo kampanje podizanja svijesti za širu javnost, edukativne radionice za žene i djevojke, koje su kreirane kako bi podigle nivo svijesti o problemu nasilja nad ženama i djevojkama, te informisale širu javnost o načinima na koji onu mogu dati svoj doprinos u borbi i sprečavanju svih oblika rodno-zasnovanog nasilja, te kome i kako trebaju prijaviti sve potencijalne slučajeve.

Navedene aktivnosti su realizovane u okviru projekta: “Razvoj programa obuke za članove opšinskih komisija/odbora za ravnopravnost polova u BiH“ podržanog od strane Evropske unije (2021-2022), kojeg implementira Udruženje građana Nešto Više i Amica Educa u saradnji sa Gender Centar Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Gender centar Vlade RS.

 

Prevencija rodno-zasnovanog nasilja i pružanje direktne podrške potencijalnim i stvarnim žrtvama

Naša dugogodišnja uspješna saradnja s Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša je nastavljena i ove godine.

Predstavljanje naučnog rada na Naučnom kolkviju s međunarodnim učešćem

Psihoterapeutkinja udruženja "Novi put" je na Naučnom kolokviju s međunarodnim učešćem pod nazivom "OČIMA DJETETA - IZAZOVI ZA PORODICU U SAVREMENOM SVIJETU" "Pravo na porodicu ili pravu porodicu", održanom u Bijakovićima-Međugorje, 23 - 24. 9. 2022., predstavila naučni rad "Značaj empatije u porodičnim odnosima".

Javna tribina povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Udruženje “Novi put” je, u okviru kampanje “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”, koju Fondacija “Lara” realizuje povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u partnerstvu sa Udruženjem “Novi put” iz Mostara, Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženjem “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH, 13.10.2022. u Mostaru organizovalu javnu tribinu.

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top