Novi Put Autor  Mar 19, 2021

Održana pripremna radionica povodom početka kampanje podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini

Udruženje „ Novi put“ je 25.02.2021. godine organizovalo pripremnu online radionicu povodom početka kampanje podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini, koja se realizuje u okviru projekta koji je podržan od strane zajedničkog programa Evropske Unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022” i projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”. Kampanju podizanja svijesti Udruženje „Novi put“ će realizovati u periodu februar-juli 2021. godine u partnerstvu s organizacijama Mreže “RING” - Fondacija „Lara“ Bijeljina, Centar ženskih prava Zenica, Žena BiH, Budućnost Modriča, “Bolja budućnost” Tuzla, Udružene žene Banja Luka, i u saradnji sa institucijama nadležnim za sprečavanje trgovine ljudima i djecom, kao i ostalim članicama Mreže “RING”.

Radionici je prisustvovalo 17 predstavnika/ca ispred Ureda Vijeća Evrope, državnih institucija i javnih službi zaduženih za sprečavanje i borbu protiv trgovine djecom (Ministarstvo sigurnosti BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima,  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalna uprava policije, Ombdusman za djecu Republike Srpske, Ministarstvo rada, zdravlja i socijalne zaštite HNK, JU Kantonalni centar za socijalni rad, Mobilni tim za prevenciju prosjačenja), te nevladinih organizacija, članica Mreže RING (Fondacija „Lara“ Bijeljina,  Udruženje „Žena BiH“ Mostar, „Udružene žene“ Banja Luka, Udruženje “Budućnost” Modriča, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost” Tuzla, UREM “Siguran korak”, Udruženje “Novi put”).

Prisutnima su se u uvodnom dijelu obratile Elma Zahirović, voditeljica Projekta „Prevencija i suzbijanje trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, Ured Vijeća Evrope, kao i Abida Pehlić, Predsjednica Udruženja „Novi put“ Mostar.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo i pomoćnica Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija, te pomoćnica Ministra rada, zdravlja i socijalne zaštite HNK Alma Kozo su predstavili trenutnu situaciju po pitanju trgovine djecom, planirane mjere i aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje i borbu protiv trgovine djecom. Prisutnima su se obratile i Irena Penc Puzić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Gordana Rajić, predstavnica ureda Ombdusmana za djecu Republike Srpske.

            Kroz uvodna izlaganja, konstruktivnu diskusiju i aktivno učešće svih prisutnih napravljen je presjek aktuelnog stanja u oblasti sprečavanja trgovine djecom, razmijenjena su iskustva i informacije i sagledane mogućnosti daljeg djelovanja, povezivanja i saradnje.

          Nakon uvodnog obraćanja u kojem su predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta, uslijedila je razmjena iskustava i informacija predstavnika/ca vladinog i nevladinog sektora, te ukazivanja na prepreke i mogućnosti što efikasnijeg odgovora na problem trgovine djecom u BiH. Također, učesnici su razmjenili informacije o trenutnoj situaciji na polju prevencije trgovine djecom, kao i iskustva po pitanju odgovora relevantnih aktera i društva općenito. Na radionici su također definisani tematski okvir kampanje, polazna osnova za izradu osnovne studije o stanju u oblasti trgovine djecom i kreiranje sadržaja i plana medijske kampanje.

Učesnici su zaključili da je trgovina djecom ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, te da je saradnja između vladinog i nevladinog sektora i njihovo zajedničko djelovanje od izuzetne važnosti za efikasan odgovor na ovaj problem. Istakli su da je od velike važnosti što će se aktivnosti fokusirati na podizanje svijesti o trgovini djecom među ranjivim kategorijama, ali i među širom javnošću. Učesnici su se također složili da će dati doprinos izradi polazne studije o trgovini djecom u BiH u skladu s raspoloživim podacima. Zaključeno je da ovaj projekat omogućava umrežavanje relevantnih aktera na polju borbe protiv svih oblika trgovine djecom, naročito prislinog prosjačenja i iskorištavanja djece u pornografskim nastupima. Zaključci radionice će također biti odlična polazna osnova za izradu osnovne studije o stanju u oblasti trgovine djecom i kreiranje sadržaja i plana medijske kampanje.

Ova pripremna radionica je prva u nizu aktivnosti  povodom realizacije kampanje podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini, koja ima za cilj podizanje javne svijesti o rizicima i svim pojavnim oblicima trgovine djecom među djecom i mladima, njihovim porodicama, starateljima, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, nadležnim institucijama, kao i sprječavanje i umanjenje rizika od svih pojavnih oblika trgovine djecom u BiH, kroz umrežavanje nevladinog i vladinog sektora i povećanje informisanosti građana i opšte javnosti. 

 

 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top