Novi Put Autor  Okt 20, 2016

STARMO Portal: Trgovina ljudima: batine zbog 20KM

Mostar -- Građani Bosne i Hercegovine sve su više izloženi opasnosti da postanu žrtve trgovine ljudima. Podaci institucija vlasti pokazuju da, na primjer, u 2015. godini u BiH nije bilo stranih državljana žrtava trgovine ljudima.To je pored ostalog rečeno u utorak na skupu o trgovini ljudima, kojeg je u Centru za kulturu Grada Mostara organizovalo udruženje Novi put, koje se problemom trgovine ljudima bavi već godinama. Panel diskusija zvaničnika vlasti i nevladinog sektora upriličena je u povodu Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Na skupu se uz ostalo moglo čuti da u BiH godišnje između 40 i 50 osoba postanu žrtve trgovine ljudima i to i u zemlji i u inostranstvu. Predstavnici NVO ističu da su zabilježili veći broj sumnjivih oglasa za posao u inostranstvu, a posebno mladi prihvataju takve poslovne ponude.

"Ključno je to da kod sumnjivih oglasa organizator snosi putne troškove i troškove smještaja, a što je recimo nama, kao onima koji godinama rade na trgovini ljudima, sumnjivo, jer dovodi osobu u dužničko ropstvo, na mjestu destinacije, gdje dođe. Ako kaže 'ja ne želimo to raditi, želim se vratiti', neće moći biti u mogućnosti, jer je već on određenu sumu novca za nju platio i samim tim to je jedan od načina kako se kontrolišu žrtve", objašnjava predstavnica organizacije "Novi put" Edisa Demić.

Stručnjaci upozoravaju da je u posljednje vrijeme sve veći trend radne eksploatacije, te prosjačenja kao oblika trgovine djecom. Koordinator za nasilje i trgovinu ljudima u Centru za socijalni rad Grada Mostara, Tomislav Pupić ističe da je riječ o iskorištavanju djece, koja po raskrsnicama prose i peru automobile, ali niko nije procesuiran.

"Njihovi roditelji imaju prekršjanih i krivičnih prijava po dvadesetak hiljada maraka, nikad ih nismo realizovali, nikad nismo ni od koga naplatili. Ali evo, zakonodavstvo jednostavno ne prati ono što se dešava na terenu", izjavio je uz ostalo Pupić.On ističe da su imali jedan slučaj djevojčice koja je, kada su je primili u prihvatnu stanicu, plakala i kazala da plače jer 'nije donijela 20 KM, nije mogla skupiti 20 KM, jer će dobiti batina'.

Udruženje "Novi put" podsjeća da američki State Department svake godine izdaje klasifikaciju država po pitanju borbe protiv trgovine ljudima. "Već dugi niz godina BiH je klasifikovana u drugu grupu, tzv. 'Tir-2', što znači da država nije zadovoljila minimalne standarde po pitanju borbe protiv trgovine ljudima, ali da jeste učinila značajan napredak u tom pogledu", izjavila je članica udruženja, Alma Kajtaz.

Ona je još iznijela podatak da su u 2015. godini bh. institucije identifikovale 35 žrtava trgovine ljudima. Problem je i u tome što je prisutan veliki broj neprijavljenih slučajeva trgovine ljudima, smatraju u NVO-sektoru.

Abida Pehlić, potpredsjednica Udruženja Novi put tvrdi da je ključ problema u prevenciji, upoznavanju javnosti šta je to trgovina ljudima. "Mi imamo svake godine nove generacije koje upadaju u klopku trgovine ljudima upravo zbog nedostatka tih informacija", naglasila je Pehlić.

(StarMo)

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top