Novi Put Autor  Jan 22, 2013

Prevencija trgovanja ljudima ostalih oblika iskorištavanja djece u HNK, ZHK i južnom dijelu RS

Iako je u projektu  planirana realizacija 23 edukativne radionice za učenike i nastavnike osnovnih škola na području Hercegovine, zbog njihovog velikog interesa održano je ukupno 46.

  Na većini  radionica prisustvovali su pedagozi i nastavnici škola, u nekim slučajevima i direktori. Tokom  provedbe projekta  anketirano  je 1.110 učenika, a rezultati su navedeni u Aneksu III 1.
Radionice su bile interaktivne, prilagođene uzrastu djece, a počinjale su jednom vrstom testa. Učenicima je, od strane udruženja, lažno obećan put u Italiju, radi snimanja spota i zajedničkog fotografisanja sa djecom iz svih zemalja svijeta, u sklopu projekta „Mir u svijetu“.  Navodni projekat pokrivao je sve troškove puta, smještaja i hrane, a predviđen je i džeparac za sedmicu dana, koliko bi putovanje trajalo. Najavljena je mogućnost javljanja roditeljima nakon što se krene na put, a od djece je zatražen samo pristanak, kako bi se mogli oformiti spiskovi.
Više od 80% djece izrazilo je spremnost da krenu odmah, dok su ostali uglavnom bili neodlučni. Mali broj učenika izrazio se negativno o putovanju.  Reakcija većine učenika poslužila je kao primjer vrbovanja i zloupotrebe djece, te njihovo uključivanje u lanac trgovine ljudima. Zaključili su da prebrzo i naivno spremni prihvatiti obećanja nepoznatih. Nakon držanih radionicai detaljnijeg upoznavanja sa fenomenom trgovinel judima postali su svijesniji opasnosti koje sobom nosi trgovina ljudima/trgovinadjecom, i dosli do  zaključka da  svi mogu biti potencijalne žrtve.
Veoma mali procenat mladih je,putem medija, upoznat sa problemom trgovine ljudima u BiH. Spomenut je slučaj čovjeka kome su tokom rutinske operacije, bez njegovog odobrenja, bespotrebno odstranili  vitalni organ. Međutim, javnost u BIH nije upoznata sa ovim slučajem, te se postavlja se pitanje da li je ikada registrovan kao slučaj trgovine ljudskim organima.


Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top