Novi Put Autor  Jan 22, 2016

Zaštiti se od eksploatacije

Od 1.  Juna 2015. Godine, Udruženje “Novi put” iz Mostara je u partnerstvu sa Ambasadom Njemačke  u BiH  počelo sa  implementacijom devetomjesečnog  projekta  pod nazivom „Zaštiti se od eksploatacije“.


Projektom se želi podići  svijest javnosti o trgovini ljudima na području Hercegovine putem medijske pokrivenosti, distribucije promotivnog materijala sa informacijama o rizicima i oblicima  trgovine ljudima. 
U okviru projekta u funkciji je  i linija za pomoć, gdje će građani pozivom na broj 060 31 55 667 dobiti detaljne informacije o trgovini ljudima i sigurnoj migraciji.Medijska pokrivenost projekta

S obzirom na činjenicu da je pitanje trgovine ljudima predstavlja veliki problem u BiH , a da s druge strane ogromna većina ljudi, posebno mladih, spreman je da napusti zemlju, projektne aktivnosti privukle su veliku  pažnju šire javnosti i medija.Rad sa medijima pokazao se iznuzetno produktivnim. Udruženje se i u prijašnjem radu oslanjalo na njihovu saradnju, međutim, tema kao što je prisutnost sumnjivih oglasa za rad u inostranstvo pokazala se kao jedno od gorućih pitanja u društvu.  Direktan pristup ciljnoj grupi, u njihovom vlastitom okruženju, pokazao se vrlo efikasan za obe strane. Informacije koje smo ovim putem dobili, koristit će udruženju pri izradi narednih programima prevencije.

Zajedničke aktivnosti djece koja pohađaju nastavu po različitim planovima i programima pokazale su se efikasnim u prevazilaženju etničkih podjela među njima.
Iskazano poštovanje jednih prema drugima a  zajednički rad i druženje pomoglo je da kampanja obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima bude zapažena. Novi put će, u svom daljem radu , nastaviti sa ovim vidom saradnje. Medijska  pokrivenost projektnih aktivnosti značajno su doprinijeli podizanju svijesti o problemu trgovine ljudima i promocije projektnih aktivnosti, posebno kada je u pitanju promocija linije za pomoć.

Rad na terenu,  aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima u svrhu seksualne i radne eksploatacije Promotivni materijal, dizajniran za podizanje svijesti o trgovini ljudima distribuirani su  na području  Hercegovačke regije među mladima,  široj javnosti kao i relevantnim institucijama.

Projektom je uključeno 30.000 direktnih korisnika i 45.000  indirektnih korisnika. „Navi put“ je aktivno učestvovao u radu na svim sastancima RMT u toku izvještajnog perioda.

U okviru obilježavanja Europskog dana za borbu protiv trgovine ljudima, udruženje „Novi put“ je organizovalo kampanju  u petak 16.10. 2015. u Mostaru, uz učešće velikog broja učenika osnovnih škola iz Mostara, te učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.Kampanji su takođe prisustvovali predstavnici relevantnih institucija, građani te veliki broj predstavnika medija.Tom prilikom je prikazana izložba likovnih radova te performans, kako bi se ilustrovalo kršenje elementarnih ljudskih prava žrtava trgovine ljudima i poslala poruka kojom se poziva na zajedničke napore u  borbi protiv trgovine ljudima. Svim posjetiocima i učesnicima su dijeljeni prigodni informativni materijali dizajnirani s ciljem podizanja svjesti o problem trgovine ljudima.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Facebook

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“ osnovale su žene koje imaju dugogodišnje iskustvo na prevenciji trgovine ljudima, djecije pornografije i nasilja nad ženama u BIH.
  • Zagrebačka 9, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 62329994; +387 61547674
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top