Novi Put Autor  Sep 13, 2022

Unapređenje predstavljanja žena medijima u Bosni i Hercegovini

Žene u BiH čine natpolovičnu većinu stanovništva, imaju važne uloge u političkom životu, u oblasti radnih i socijalnih odnosa, ali ipak, još uvijek nisu ni
približno tom postotku prisutne u medijima.

Mediji imaju važnu ulogu u sprečavanju rodnih stereotipa i predrasuda te svojim rodno-odgovornim izvještavanjem mogu doprinijeti podizanju svijesti o nasilju nad ženama u BiH te njegovom smanjenju i iskorjenjivanju.  

U Mostaru, Širokom Brijegu, Ljubuškom i Berkovićima smo s učesnicima razgovarali o trenutnom položaju žena u bh. medijima i njihovom predstavljanju u vijestima, te načinima na koji šira javnost može uticati na poboljšanje prikaza žena u vijestima. Navedena aktivnost se realizuje u okviru projekta „Reporting Diversity Network 2.0.“, kojeg finansira Europska unija. Ona je jedna u nizu aktivnosti, koje udruženje „Novi put“ realizuje u okviru projekta „Unapređenje predstavljanja žena medijima u Bosni i Hercegovini”, kako bismo, između ostalog, potaknuli širu javnost da medije smatraju odgovornima za profesionalno i nepristrasno izvještavanje, pogotovo o temama koje se tiču rodno zasnovanog nasilja, da konstantno potiču medije da izbjegavaju naglašavanje i stereotipno prikazivanje žena u medijskim tekstovima, da uvrste žene u kreiranje medijskih sadržaja kao sagovornice, ekspertkinje u određenim oblastima, da promovišu doprinos žena u svim oblastima u društvu.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top