Novi Put Autor  Maj 31, 2024

Panel diskusija „Položaj žena u radnom okruženju“

U petak, 31.05.2024. smo u Posušju održali panel diskusiju pod nazivom „Žena u radnom okruženju“.

Panelistkinje su bile Helena Lončar, direktorica Federalnog Zavoda za zapošljavanje,  Ana Marija Penava, direktorica Fitness&Health centra Train With AMP, Melita Pezer, menadžerica prodaje u firmi „MIVIKO“ Posušje, te Žana Alpeza, spisateljica, mentorica i predsjednica Udruge „Pravi Put“. Moderatorica je bila Abida Pehlić, predsjednica udruženja „Novi put“.

Tokom panel diskusije smo čuli zanimljive stavove mogli čuti o položaju žena u javnom i privatnom sektoru, mogućnostima napredovanja u karijeri, kao i preprekama.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, je predstavila podatke o broju žena evidentiranih u službama za zapošljavanje, ali i sliku o položaju žena kada su pitanju realizacije mjera politike zapošljavanja koje ovaj zavod provodi.

Melita Pezer, sales manager u tvrtki MIVIKO radi u privatnom sektoru već 20 godina i u svom radnom okruženju je primjetila povećanje broja žena na različitim radnim pozicijama. Istakla je da trenutno u privatnom sektoru postoje brojne mogućnosti za žene, ako su uporne, marljive, usudne i voljne za učenje.

Svoj privatni posao već nekoliko godina vodi i Ana Marija Penava. Direktorica je Fitness&Health centra Train With AMP. Prije svoga biznisa, bila je zaposlena u raznim firmama, dok se nije odlučila da pokrene svoj vlastiti posao.

Abida Pehlić je navela da je udruženje „Novi put“ u sklopu ovoga projekta provelo istraživanje u HNK i ZHK na 1000 ispitanica o stepenu diskriminacije žena u radnom okruženju i seksualnog uznemiravanja. Jedan broj ispitanica je naveo da postoji određen nivo seksualnog uznemiravanja, kako verbalnog tako i fizičkog, u radnom okruženju koji je dolazio i iz privatnog i iz javnog sektora. Žana Alpeza, spisateljica, mentorica i predsjednica Udruge „Pravi Put“, je istakla da se žene još uvijek zbog nekih stigmatizacija ne odlučuju javno istupati kada je u pitanju diskriminacija, a naš je cilj bio predstaviti naš rad i otvoriti svima put za saradnju i podršku koje nude naša udruženja.

Udruženje „Novi put“ Mostar  , organiziralo je ovu panel diskusiju koja se realizirala uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top