Novi Put Autor  Maj 29, 2020

Uhapšen 'kralj džeparoša': Specijalci upali u kuću, pronašli sedam djevojčica bez staratelja, jedno novorođenče

Pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici, uhapsili su E. S. (1976) iz Zenice zbog ugrožavanja sigurnosti i nasilja u porodici, saopćeno je iz FUP-a.

Radi se o osobi koja je odranije poznata kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela općeg kriminaliteta i oružanih sukoba na području Zenice, te organizovanog međunarodnog kriminala u vezi s trgovinom ljudima.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Zenici izvršeni su pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je na jednoj od lokacija zatečeno sedmero malodobne ženske djece, uzrasta od novorođenčeta do 14 godina, bez roditeljskog i drugog staranja i nadzora. U cijeli slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Zenici, čiji službenici su bili prisutni tokom pretresa i nastavljaju aktivnosti iz svoje nadležnosti - saopćeno je iz FUP-a.


Faktoru je nezvanično potvrđeno da je (ponovo) uhapšen Elvis Salčinović, poznatiji kao "kralj džeparoša".Prilikom današnjih aktivnosti i pretresa identifikovane su žrtve krivičnih djela, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.


- Osumnjičeni E. S. je u prethodnom periodu torturu prema djeci snimao mobitelom i objavljivao putem drušvenih mreža usljed čega je došlo do uznemirenja javnosti. Nad njim se vrši kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Zenici, te će u zakonskom roku biti predat uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu - naveli su iz FUP-a.


Pretresi su vršeni uz asistenciju Specijalne policijske jedinice FUP-a, kao i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.


Elvis Salčinović, te još sedam osoba, optuženi su ranije i sudi im se pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.   


Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.


Pohapšeni su u ljeto 2015. godine u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD.

https://www.6yka.com/novosti/uhapsen-kralj-dzeparosa-specijalci-upali-u-kucu-pronasli-sedam-djevojcica-bez-staratelja-jedno-novorodence?fbclid=IwAR2Nh5GHLbaNInYej76NaZXWVnyGccHKA7fiMisP4D1z_fzDfMbfqfwnU6A
Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top