Novi Put Autor  Sep 06, 2021

Predstavnica Udruženja "Novi put" prisustvovala sastanku sa Grupom eksperata za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA)

U Sarajevu je dana 06.09.2021. godine održan sastanak sa Grupom eksperata za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) koja prati implementaciju Konvencije Vijeća Europe u borbi protiv trgovine ljudima u zemljama koje su ratifikovale ovu Konvenciju.

GRETA trenutno po treći put ocjenjuje provedbu Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima od strane Bosne i Hercegovine. Druga evaluacija je održana 2016. godine. U martu 2020. godine, GRETA je uputila upitnike za treći evaluacijski krug vlastima Bosne i Hercegovine, te dobila njihov službeni odgovor u Septembru 2020. godine. Kako bi nadopunili informacije primljene u odgovoru na upitnik i razgovarali sa relevantnim stručnjacima i predstavnicima civilnog društva, GRETA je organizovala posjet Bosni i Hercegovini. GRETA-u su predstavljali gospođa Julia Planitzer, druga potpredsjednica GRETA-e, gospodin Sergey Ghazinyan, član GRETA-e, te gospodin Mesut Bedirhanoglu i gospođa Asja Žujo.

Glavni fokus trećeg kruga evaluacije je bio pristup pravdi i učinkoviti pravni lijekovi za žrtve trgovine ljudima. S obzirom na važnu ulogu naše organizacije na području borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, predstavnica Udruženja „Novi put“ Abida Pehlić je prisustvovala sastanku sa delegacijom GRETA-e.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top