Novi Put Autor  Okt 07, 2022

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST I MEDIJE

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK
Udruženje “Novi put”

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST I MEDIJE
Mostar, 07.10.2022.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK u sklopu redovnih aktivnosti u obilježavanju programa „Dječija nedjelja“, koja se tradicionalno obilježava u prvoj sedmici mjeseca oktobra, a u kojoj se promovišu prava djeteta u cijelom svijetu, provodi svoje aktivnosti.
U cilju podizanja svijesti o nasilju nad djecom i iskorištavanja djece na internetu, Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne zaštite HNK će, u saradnji s udruženjem „Novi put“, povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“, realizovati kampanju pod nazivom „Razmisli pa klikni“.
Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne zaštite HNK i udruženje „Novi put“ iz Mostara će u periodu od 03. - 07.10.2022. godine realizovati edukativno-preventivne aktivnosti za učenike i učenice osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Cilj kampanje „Razmisli pa klikni“ jeste podizanje svijesti učenika i učenica o svim oblicima nasilja nad djecom, posebice putem društvenih mreža, kako bi se mogli adekvatno zaštiti od bilo kojeg nasilja i iskorištavanja na internetu. Internet je odličan izvor informacija i zabave kako za djecu tako i za odrasle. Na žalost, prema godišnjem izvještaju Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, nasilje nad djecom primjenom informacijskih i komunikacijskih tehnologija je sve prisutnije u Bosni i Hercegovini.
Osim navedenih aktivnosti Ministarstvo će obići djecu iz tri doma za djecu bez roditeljskog staranja koja egzistiraju na području HNK i to: Dječiji dom „Mostar“u Mostaru, Dom za djecu „Ivan Pavao II“ u Vionici-Čitluk i Dom „Majčino selo“ u Međugorju. Tom prilikom ćemo uručiti prikladne poklone za svu djecu koja se nalaze u istim.
Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top