Novi Put Autor  Okt 14, 2022

Javna tribina povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Udruženje “Novi put” je, u okviru kampanje “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”, koju Fondacija “Lara” realizuje povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u partnerstvu sa Udruženjem “Novi put” iz Mostara, Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženjem “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH, 13.10.2022. u Mostaru organizovalu javnu tribinu.

Javna tribina je organizovana pod istoimenim sloganom “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba” s ciljem podizanja svijesti stručne i opšte javnosti o važnosti proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava dječijih i prinudnih brakova, kao i prepoznavanja ovog fenomena kao oblika kršenja ljudskih prava, a ne kao romskog običajnog pravo, što je česta predrasuda kako među građanima/kama tako i među službenicima nadležnih institucija.

Na javnoj tribini su učestvovali predstavnici nadležnih institucija (MUP HNK, Ministarstvo rada, zdravlja i socijalne zaštite HNK, Ministrastvo obrazovanja, nauke i sporta HNK, Centra za socijalni rad Mostar, JU Dječiji dom Mostar, nevladinog sektora te medija.

Tokom javne tribine učesnicima su se obratili koordinator Koordinacionog tijela vlade HNK za borbu protiv trgovine ljudima, koordinatorica Koordinacionog tijela vlade HNK za prevenciju nasilja u porodici, predstavnice udruženja „Novi put“, koji su predstavili trenutnu situaciju po pitanju trgovine ljudima u svrhu dječijih i prinudnih brakova.

Zaključci koji su doneseni na kraju javne tribine su da se jača multisektorski pristup ovom problemu, da naredna strategija za borbu protiv trgovine ljudima iskoristi stečena pozitivna iskustva po ovom pitanju, dodatna edukacija svih aktera, te da se provode kontinuirane ciljane kampanje podizanja svijesti o ovom problemu, kako među ranjivim kategorijama, tako i među širom javnošću.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top