Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Alenu Ćemalović

Alena Ćemalović je uspješna sportistkinja.

Rođena je 1991. godine u Mostaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a zatim diplomirala na odsjeku sport i zdravlje na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Na istom odsjeku je završila magistarski ciklus, a trenutno pohađa doktorski ciklus na studiju Kineziologije, gdje je  i zaposlena kao viša asistentica.

Pored akademske naobrazbe već 11 godina radi kao trenerica plivanja, te je bila uključenja u razne projekte, od kojih su neki: Škola za plivanje za osobe sa poteškoćama u razvoju, Škola plivanja za djecu i odrasle (žene i djevojke) te je trenutno na poziciji Trenerice takmičarske grupe.

U 2021. godini je ostvarila brojne stučne rezultate i uspjehe. Naime, u 2021. godini bila je trenerica reprezentacije BiH na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu, gdje je njena takmičarka, Lana Pudar, osvojila jednu zlatnu i dvije srebrene medalje. Bila je trenerica reprezentacije BiH na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Abu Dhabiju, gdje je Lana Pudar osvojia bronzanu medalju, kao i trenerica plivačkog tima na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je Lana Pudar izborila učešće sa 15 godina.

Spomenuti rezultati u 2021. godini su najbolji rezultati u plivanju u historiji Bosne i Hercegovine.

Tri godine zaredom proglašena za najbolju trenericu grada Mostara na Izboru najboljih sportista i sportskih kolektiva u organizaciji Sportskog saveza grada Mostara.Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top