Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Mirelu Biković

Mirela Biković je uspješna studentica ekonomije, aktivistica i novinarka. Rođena je  1997. godine u Tuzli.

Pored studiranja, Mirela radi u Omladinskom resursnom centru u Tuzli na poziciji program asistenta, u okviru kojeg je Mirela pokrenula inicijativu  i kreirala vlog pod nazivom CAT PATROLA. Cat patrola je omladinski serijal kroz koji Mirela otvara vrata svog limenog ljubimca za afirmativne priče mladih te ih vodi kroz najljepše predjele države u namjeri da ispriča priče o ljubavi, sreći i ambicioznim ljudima naše sadašnjice. Mirela pruža priliku mladim ljudima u Bosni i Hercegovini da javnosti iznesu svoje mišljenje i stavove. U julu 2021. godine dva kanala su počela sa emitiranjem svih 50 epizoda Mireline emisije CAT patrola domaćoj i međunarodnoj publici, a koja je pregledana preko pola miliona puta na Youtube-u i Facebook-u.

Mirela se već 7 godina aktivno bavi volonterizmom, aktivizmom, koordiniše grupu volontera, radi sa mladima gdje provodi razne aktivnosti, edukacije i seminare.

Idejni je tvorac projekta „Budi rješenje, ne zagađenje“ koji je i koordinisala u okviru kojeg je edukovala preko 20 mladih ljudi na temu ekologije i globalnog zagrijavanja.

Dobitnica je plakete za SUPER VOLONTERA na Festivalu „Savremene žene“ koji povezuje i podržava sve uspješne priče iz Bosne i Hercegovine i regije i ciljano motiviše mlade žene, kao i priznanja na takmičenju „Heroji generacije“ koji je organizovano od strane Radio Kameleona Tuzla u kategoriji mediji i medijski uticaj.

Mirela u okviru svog rada ukazuje na glavne probleme žena, posebno diskriminaciju žena, te je prošla edukaciju pod nazivom „Žene i moć“ u sklopu kojeg je snimila dva podcasta gdje su joj gošće bili inspirativne, mlade i uspješne žene.

Početkom 2022. godine Mirela je bila idejni tvorac i menadžer 1. Tuzlanskog Festivala Slobode.


Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top