Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Romanu Balatunović

Romana Balatunović je uspješna studentica prava i aktivistica. Rođena je 2001. godine u Doboju.

Romana je izuzetno posvećena svojoj lokalnoj zajednici Opština Brod gdje se trudi da kroz učešće u brojnim značajnim projektima bude primjer za svoje sugrađane.

Posebno se ističe u radu sa mladima, a posebno u programima vezanim za mlade u politici i osjetljivim kategorijama društva. Kao koordinator je bila angažovana na nekoliko projekata za mlade koji imaju za cilj osnaživanje i uključivanje mladih u dijalog sa donosiocima odluka na lokalnom nivou. Učestvuje i na projektima  koji se realizuju na Pravnom fakultetu u Banja Luci gdje manifestuje svoje vještine i afinitete ka pravnim poslovima, politici i unapređenju opšte društvene svijesti.

Izdala je svoju prvu knjigu pod nazivom „Djevojka u zemlji mašte“ i time se istakla kao jedan od najreprezentativnijih mladih autora Bosne i Hercegovine. Jedno od njenih dijela ulazi u Zbornik Bratislava Golića.

Članica je Centra za retoriku i govorništvo „Institutio Oratoria“ i Književno-pravnog kluba na Pravnom fakultetu u Banja Luci. Pet godina je aktivna i u Omladinskom Savjetu Republike Srpske. Urednica je studentskog časopisa „Iustitia“ te je zauzela prvo mjesto na manifestaciji „Dan pravničke poezije i proze“.

Govori engleski, ruski i turski jezik.Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top