Novi Put Autor  Nov 06, 2016

Šokantni detalji: Kako je Pejović u robstvu držao njemačku državljanku.

Damiru Pejoviću (51), koji je optužen da je duže vrijeme zlostavljao i držao u ropskom odnosu njemačku državljanku T. D. (identitet poznat redakciji), Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu produžilo je pritvor za još dva mjeseca.

Šokantni detalji

Tokom dokaznog postupka Tužilaštva saslušana je Njemica, kao i bivša Pejovićeva supruga H. T., koju je, također, godinama zlostavljao. Uskoro se očekuje i saslušanje inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su rasvjetljavali ovo krivično djelo. Ove informacije potvrdio nam je Ismet Mehić, advokat koji zastupa obje žrtve, a koji je ovaj mučni slučaj prijavio Tužilaštvu.   

Nakon Mehićeve prijave, u strogoj tajnosti organizirana je akcija spašavanja nesretne Njemice, koja je bila zatočena u stanu u ilidžanskom naselju Pejton, a koju su spasili specijalci. 

Optužnica protiv Pejovića podignuta je 11. aprila ove godine, a u njoj je iznesen niz šokantnih detalja zlostavljanja, koje su obje žrtve preživjele. 

Naime, prema navodima optužnog prijedloga, Pejović je od kraja septembra 2015. do 17. januara ove godine, dok je bio u vezi sa T. D., postepeno uspostavio kontrolu nad njenim ličnim i profesionalnim životom i stavio je u robovski položaj. On joj je u decembru 2015. ograničio slobodu kretanja tako što joj je na mobitel instalirao program za lociranje, tako da ima uvid gdje se nalazi. Od 17. januara T. D. nije mogla nikuda ići niti stupati u kontakt ili se s kim susretati bez Pejovićevog dopuštenja. 

Surove kazne

On ju je na takav odnos prinudio tako što ju je fotografirao tokom seksualnog odnosa na početku veze te je napravio i nekoliko videosnimaka dok su imali seks, kao garanciju da ga ne bi prijavila policiji.

Također, 17. januara od 13 do 18 sati u vikendici u Hadžićima, koja je vlasništvo nesretne Njemice, Pejović ju je brutalno pretukao. Rukama ju je udarao po glavi, ramenima, nogama i ostatku tijela. U jednom momentu uhvatio ju je za glavu i, držeći je za kosu, njenom glavom udario je staklo slike na zidu iznad kamina u vikendici. Ona je tada zadobila lake povrede, nagnječeni su joj sljepoočnica i ušna školjka. 

Morala podizati novac

Optuženi je prijetio da će T. D. i njenu maloljetnu kćerku ubiti tako što će im poslati narkomana da ih ubode zaraženom iglom te da će se raspadati od hepatitisa i HIV-a. Žrtva je sa svog računa podigla 60.000 KM, koje je odmah morala predati Pejoviću kako bi se iskupila za svoje “loše ponašanje”. On je za taj novac kupovao automobile i sportske motocikle. 


Autor: A. ALJIMI
 
Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top