Novi Put Autor  Feb 25, 2021

Saopštenje za javnost - Udruzenje Novi put dobitnik međunarodne nagrade Child 10

Udruženje “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje fondacija „Child10“ iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, i njene fondacije „Briga o djeci“.



“Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.

Ova BiH nevladina organizacija je jedina u Bosni i Hercegovini koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za „svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini“.

“Izuzetno smo ponosni što smo odabrali nagrađene organizacije. Radujemo se podršci njihovom hrabrom i dojmljivom radu”, kazao je Jacob Flärdh, generalni sekretar fondacije Child10.

 

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonija dodjele nagrada je održana 24.02.2021. u Švedskoj uz prenos uživo putem interneta i društvenih mreža.

 

Nagrađenima se obratila i švedska kraljica, njeno veličanstvo kraljica Silvia, te švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Udruženje “Novi put” iz Mostara se želi zahvaliti na nagradi, jer se radi o jednom od najuglednijih priznanja, koje se može dobiti u svijetu za ovaj oblik društvenog angažmana, s ciljem zaštite djece i žena.

 

“Ponosni smo što smo dobitnici ove nagrade, koja nam mnogo znači i podstrek nam je za naše daljnje aktivnosti. Vjerujemo da će ovo biti podsticaj i za druge organizacije u BiH da se još aktivnije uključe u problem zaštite djece i žena, na kojem se u našoj zemlji još uvijek nedovoljno radi”, kazala je predsjednica Udruženja “Novi put” iz Mostara, Abida Pehlić, nakon što su objavljene nagrade.

 

Udruženje “Novi put” iz Mostara osnovale su 2010. godine žene sa višegodišnjim iskustvom u borbi protiv trgovine ljudima. Njihovi glavni ciljevi su prevencija i borba protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja djece.

 

Svjetski izvještaj o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da su svaka treća žrtva trgovine ljudima djeca, a prvenstveno djevojke i da su 95% žrtava trgovine ljudima zbog seksualnog iskorištavanja djevojke i žene.

 „Novi put“ će postati dio udarne grupe deset organizacija iz različitih dijelova Evrope, koji će ove godine raditi u okviru izabrane teme Child10 „Prava djevojčica nemaju cijenu“ kako bi poboljšali sistem zaštite djevojaka kojima se trguje u Evropi. Udruženje će također dobiti grant njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, i njene fondacije „Briga o djeci“, te program organizacijske i individualne podrške dugoročnoj održivosti organizacije.

 

Više o nagradama, nagrađenim organizacijama i samoj ceremoniji potražite na zvaničnoj internet stranici organizacije Child10 ( www.child10.org).

 

Hvala za vašu podršku!

 

Mostar, 25.02.2021.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top