Novi Put Autor  Maj 04, 2022

Saopćenje za javnost - "Novi put" dobitnik nagrade fondacije Thomson Reuters „Stop Slavery Hero Award 2022“. („Heroj u borbi protiv ropstva za 2022.“)

NVO „NOVI PUT“ NAGRAĐEN PRESTIŽNOM NAGRADOM U VELIKOJ BRITANIJI

Udruženje „Novi put“ iz Mostara je osvojilo nagradu fondacije Thomson Reuters „Stop Slavery Hero Award 2022“. („Heroj u borbi protiv ropstva za 2022.“). Mostarski Novi put“ je prva NVO organizacija iz BiH, koja je nagrađena ovom prestižnom nagradom.

Nagrada Stop Slavery Hero Award je ustanovljena da bi se odalo priznanje organizacijama iz cijelog svijeta, koje imaju značajan utjecaj u borbi za iskorenjivanje modernog ropstva i trgovine ljudima, jednog od najvažnijih humanitarnih pitanja u savremenom svijetu.

„Novi put“ je izabran u kategoriji za nevladine organizacije nagrade „Stop Slavery Award“ između više od 150 prijava pristiglih ove godine iz više od 30 zemalja.

https://www.stopslaveryaward.com/#/past-winners 

Nagrada Stop Slavery Award je godišnja inicijativa, koju vodi fondacija Thomson Reuters - humanitarna organizacija osnovana od najpoznatije svjetske novinske agencije Reuters, koja na taj način prepoznaje i slavi one koji su posvećeni borbi protiv svih oblika modernog ropstva i trgovine ljudima. Smatra se jednim od najvažnijih priznanja u svijetu u domenu humanitarnog rada i medija.

 Svečanost dodjele nagrada je upriličena na gala svečanosti u Londonu 28.04.2022.,, čiji je domaćin bila renomirana svjetska advokatska firma „Baker McKenzie“, što samo svjedoči o značaju ove svečanosti, ali i same nagrade.

 Nagradu su preuzele jedne od osnivačica NVO „Novi put“ -  Aida Karabeg i Alma Muratović-Kajtaz .

 U obraćanju na svečanosti dodjele nagrada u Londonu Alma Muratović-Kajtaz je kazala, kako je ovo ujedno i „ogromno priznanje za Mostar, ali i Bosnu i Hercegovinu“.

„Nagrada predstavlja veliko priznanje našem radu na polju borbe protiv modernog ropstva. Nadamo se će ova nagrada imati odjeka ne samo među onima koji se bave ovim problemom, već i u svjetskoj javnosti, koja često ne vidi sve aspekte ovog modernog zla, te da će ohrabriti i druge organizacije iz regiona, ali i Evrope i svijeta da se suoče sa problemom modernog ropstva“, kazala je Muratović-Kajtaz.

 „Stop Slavery Hero Award 2022“ je još jedno važno međunarodno priznanje, koje je NVO „Novi put“ dobilo za svoj angažman na polju zaštite prava žena i djece, te sprječavanja trgovine ljudima. Podsjećamo da je udruženje “Novi put”, kao jedina organizacija iz BiH, 2021. godine već dobilo prestižnu međunarodnu nagradu za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece, koju im je uručila NJ.E. kraljica Švedske Silvia na prijedlog švedske humanitarne fondacije „Child10“(https://newroadbih.org/index.php/component/k2/item/602-saopcenje-za-javnost.html). 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top