Novi Put Autor  Okt 18, 2024

Saopštenje za javnost povodom obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

 

Udruženje “Novi put” već dugi niz godina kontinuirano radi na sprečavanju svih oblika trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, članice Udruženja će, i ove godine, provesti kampanje podizanja svijesti na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Fokus naše ovogodišnje kampanje podizanja svijesti je na sprečavanju prisilnog prosjačenja djece.

Ulične kampanje će se provoditi u petak, 18.10.2024., s ciljem podizanja svijesti o ovom krivičnom djelu.

Bosna i Hercegovina je zvanično identifikovana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova.

Tokom 2023. godine identifikovano je 37 žrtava trgovine ljudima. Među žrtvama, njih 8 su bile žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije, 27 su bile žrtve trgovine ljudima u svrhu prisilnog rada. Od ukupnog broja identifikovanih žrtva, devet je žena, 17 djevojčica i 11 dječaka; a petero su bili strani državljani.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva „moderno ropstvo“, znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja (prisilna prostitucija, izrada pornografskog materijala, prinudno sklapanje  brakova), radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Udruženje “Novi put” kontinuirano podsjeća da borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca. Svaki savjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprečavanju ovog problema, pomogne u otkrivanju ovog krivičnog djela, te zaštiti potencijalnih i stvarnih žrtava.

Borimo se zajedno protiv trgovine ljudima!

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate udruženje „Novi put“ na telefon 036 988 022 ili putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top