Novi Put Autor  Jan 23, 2021

Sloboda izražavanja da, uvrede i mizoginija ne!

Organizacije civilnog društva, kao i aktivisti i aktivistkinje, koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava žena, a bore se protiv diskiminacije i govora mržnje, najoštrije osuđuju neprimjeren i mizogin jezik izražen u kolumni autora Gorana Dakića, pod naslovom „Vakcina protiv bezobrazluka“, objavljene na portalu mojabanjaluka.info.

Dakić je naime, aludirajući na portparolke u Ministarstvu zdravlja RS i Institutu za javno zdravstvo RS, napisao: „Posao portparola nije pjesma. Treba čistiti krmačluke nadređenih iz dana u dan, treba mijenjati direktorske posteljine iz sedmice u sedmicu, treba peglati izgužvane rečenice pretpostavljenih iz mjeseca u mjesec“.

Uz puno uvažavanje medijskih sloboda i autorske slobode izražavanja, i shvatajući da nije u pitanju klasičan novinarski tekst, nego kolumna, ipak smatramo da ove riječi izražavaju (ne)prikrivenu mizoginiju.

Na isti način ove riječi je okarakterisao i Gender centar – centar za jednakost i ravnopravnost polova u Vladi Republike Srpske, koji je stava da se „radi o medijskoj objavi sa evidentnim seksističkim, uvredljivim i diskriminišućim konstatacijama“.

Posebno je problematično što su se pomenuti autor i medij oglušili na molbu za javno izvinjenje, koje su uputile Jelena Vujić, Milka Mrđa i Valentina Mišljenović, portparolke na koje se odnose ove uvredjive riječi.

Umjesto javnog izvinjena, novinar je, kao odgovor, napisao novi tekst, u kojem su iznijete nove uvrede, te na kraju teksta i otvorena poruka da „izvinjenje ne dolazi u obzir.“

Podsjećamo da je i po Kodeksu za štampu BiH javno izvinjenje obaveza novinara i medija, koji je povrijedio Kodeks.

Takođe, krajnje je neprimjeren ovakav način komunikacije između novinara i službenica za odnose s javnošću jer vrijeđa žene, ugrožava njihova ljudska prava i jednakost i ne doprinosi javnom interesu, civilizacijskom napretku i kvalitetu javnog komunicranja.

Ovaj javni apel upućuju:

Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja iz Banjaluke

Danka Zelić, mirovna i aktivistkinja za ženska prava

Fondacija „Lara“ Bijeljina

Centar ženskih prava Zenica

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka

Udruženje građanki „Grahovo“ Bosansko Grahovo

Udruženje „Forum žena“ Bratunac

Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla

Udruženje „Glas žene“ Bihać

Udruženje „Novi put“ Mostar

Udruženje žena „MOST“ Višegrad

Udruženje žena Derventa

Udruženje „Ženska vizija“ Tuzla

Udruženje „Žena BiH“ Mostar

Fondacija CURE Sarajevo

Fondacija „Ženski centar“ Trebinje

UREM „Siguran korak“ Bijeljina

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla

Fondacija lokalne demokratije Sarajevo

 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top